door Joris Boddaert
Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.
Met Ton in De Pijp
Vandaag breng ik een hommage aan de 91-jarige Rotterdammer Ton Hermans, wonend in Kralingen. Deze man was in de jaren zestig en zeventig stadsontwikkelaar in Breda en omstreken. Ton is tevens beeldend kunstenaar, vader van vier kinderen en 9 kleinkinderen. Maar Ton is bovenal een zeer verdienstelijk fotograaf. Hij is Rotterdammer pur sang. Ik ontmoette hem voor het eerst in 2008. Hij vertelde in Dudok zo’n prachtig verhaal over zijn oorlogsjaren in onze stad, dat ik zijn story publiceerde in mijn Caféboek, deel 2. Het klikte tussen Ton en mij.
Ton Hermans heeft mij sinds 2010 dikwijls vergezeld op mijn kroegentochten. Hij heeft zijn camera altijd paraat. Zijn foto’s zijn áltijd raak en loepzuiver. Kortom, een vaste fotograaf aan je zijde geeft steun. Ton heeft één manco. Hij is GEEN kroegliefhebber. Wanneer hij mij vergezelt binnen in het café betrekt zijn gezicht enigszins en wanneer mijn gesprek met de kroegeigenaar langer dan vijf minuten duurt, begint hij te draaien en steeds somberder te kijken. Kortom, de laatste tijd stappen wij veel minder. Komt goed uit, want Ton, nogmaals 91 jaar, is nogal kortademig. De bewuste foto, ingang Bierhandel De Pijp aan de Gaffelstraat, nam ik zelf in 2014. Overigens voelde hij zich in dit zo gerenommeerde etablissement veel beter op zijn gemak. Logisch ook, want wij kwamen er om te lunchen en Joris trakteerde. Zo kon ik tenminste nog iets terugdoen!
Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.